Сите нарачки над 1000 ден бесплатно се доставуваат до вашиот дом во рок од 1-3 дена

Слатко горчливата приказна на какаото

 

 

 

Во септември 2000, документарен филм од Британија го сврте рефлекторот на внимание кон очајните купчиња работници на фармите за какао во Западна Африка. Сериите на Channel 4 ја открија темната страна на производството на какао – индустрија каде младите работат без плата, без слобода да го напуштат работното место и често се тепани и застрашувани од нивните работодавци.

Оттогаш, состојбата на глобалната индустрија за какао веќе не се игноира. Со секој извештај се појавуваат повеќе докази за опасни услови за работа, недостаток од адекватно образование и поврзаноста со трговија на луѓе и ропство се расветлува.

Овошките какао се дел од светскиот пазар, каде секоја земја го употребува во некаква форма. Може да се каже дека е жива суровина со долг период на гестација бидејќи се потребни три години за една грмушка да стане продуктивна. Притоа, стеблата се чувствителни на климатските промени, особено температурните.

 

 

Како резултат, произведувачите може да доживеат драматични флуктуации на вредноста на плодовите помеѓу бербите. International Labour Organisation и International Labour Rights Forum (помеѓу другите) откриваат дека во многу заедниците, експлоатацијата и детските работници се во пораст. Во текот на брегот на Западна Африка, во Гана и Брегот на Слоновата Коска, цели општества се принудени да прифаќаат многу ниски плати.

Сега, водени од желбата да создадат одржлива, фер и проактивна иднина за производството на какао, организациите и општествата работат заедно за подобрување на ситуацијата.


Паралелно со конфликтот во Колумбија, какаото има понудено спас на повеќе од 2,000 луѓе во заедницата San Jose de Apartado. Во 1997 во жариштето на воената зона, произведувачите се заколнале на ненасилство. Одговорот на државата бил да се повлечат сите видови на поддршка како електрицитет, школување и здравствена нега.


По посетата во 2015, членови на Интернационалната бригада за мир (Peace Brigade International) набљудувале како општеството изнело огромен постер со имиња на повеќе од 350 членови, пријатели и соседи кои биле убиени во текот на 1997.

„Луѓето кои ги придружуваме во Колумбија се херои од вистинскиот живот,“ вели Ден Сли, волонтер за PBI. „Овие луѓе пробуваат да живеат во мир во жариште на конфликт, тие се држат за најранливите членови на општеството и не трпат неправда и покрај заканите за смрт и прогонство кои ги добиваат.“

Општеството сега расте банани, авокадо, пченка, ориз, мешести плодови, плантани и какао плодови за јадење и продажба. Какао плодовите се нивната главна култура. Преку центарот за еколошко истражување тие научиле и имплементирале техники на пермакултура како мешовито садење, за да немаат потреба од пестициди и ѓубрива.


Во меѓувреме во Доминиканската република, илјада и петстотини фармери кои ја формираат The Organic Growers Dominican Foundation – FUNDOPO или Фондацијата за органски одгледувачи во Доминиканската Република се шират уште повеќе. Многумина живеат во далечни, планински региони каде сиромаштијата е раширена, а просечната фарма е голема помалку од 2 хектари. Нивните далечни локации се знак за традиционални техники за култивација, а какао плодовите се органски и често растат меѓу цитрусни овошки кои се продаваат на локалните пазари за да се задоволат финансиските трошоци на фармерите.


Фармер кој работи сам има поголема веројатност да наиде на потешкотии при добивање добра цена за какао плодовите, како и да добие алати или да ја подобри локалната инфраструктура. Но, по официјалното формирање на FUNDOPO во 2007, премијата што се добива од фер тргуван производ овозможува дека произведувачите може да финансираат проекти како колектив и да добиваат општествено корисни објекти.

Во Доминиканската Република се наоѓаат и снабдувачи од трета рака на какао путер. Националната Конфедерација на произведувачи на какао во Доминиканската Република (CONACADO) произведуваат вид на путер кој има силен чоколаден мирис и создава прекрасно чувство на кожата.

 

Слично како во FUNDOPO, 10,000 членови на CONACADO ги инвестирале своите заработки од продажбата на какао во нови складишта, проекти за поправање на училишта и технични обуки, од кои се подобрува квалитетот на нивните жетви. Секоја заедница за какао има своја приказна.


Автор: Kathryn Hindess

 

Нашите производи содржат преееемногу фер-тргуван какао путер, какао во прав, инфузија од какао, ликер од какао, бидејќи го обожуваме!

 

Видливо хидратантен, тој е главен дел од нашите масажери за тело, па би го издвоиле Soft Coeur кој покрај какао путерот содржи и мед и какао во прав, па тоа е вистинско славење на кожата!

 

Делува и како регенератор за коса, па така во нашиот цвст шампон за коса Godivaпокрај цветот од јасмин и шеа путерот, содржи обилна количина какао путер за дополнителна хидратација и омекнување.

 

Тонирачкиот крем за истакнување на црти на лицето Feeling Younger изобилува со какао путер, декокција од овес и бадемово масло за одличен отсјај, а и хидратација и нега.

 

Автор: Kathryn Hindess